HOME

Hun


KORÁBBI EXPEDÍCIÓK FOTÓSTÚRÁK
| |
FOTÓSTÚRÁK 2020
| |
FOTÓSTÚRÁK 2021
| |
AJÁNLOTT FELSZERELÉS
| |
HASZNOS LINKEK
| |
JELENTKEZÉS KAPCSOLAT

 

Szilikagél

Az elektronikus eszközök (pl. fényképezőgép) igen érzékenyek a nedvességre és a levegő magas páratartalmára a trópusi területeken, főként az esőerdőben. Szárazon tarthatjuk a fényképezőgépet szilikagél segítségével, amelyből kapható olyan szinezett készítmény, amelyik a nedves és száraz állapotot jól mutatja. A száraz rendszerint kék, a nedves rózsaszín vagy színtelen. Tartsuk a fényképezőgépet egy szorsan záródó, száraz szilikagélt tartalmazó neylonzacskóban az éjszakára vagy, ha használaton kívül van.

GPS

A ma felfedezőinek már nem kell a csillagokra hagyatkozni a navigálásban. A megfelelő GPS kiválasztásánál meg kell fontolni milyen típusra van szükség. A fő szempont, hogy olyan készüléket szerezzünk be, amely elég erős, hogy az akár 60 m magas esőerdei lombkorona alatt is “lássa” a műholdakat. Csak megbízható márkát válasszunk!

Rovarriasztó

Olyan rovarriasztót használjunk, amelynek hatóanyag tartalma magas. A mindössze 5-6% hatóanyagot tartalmazó riasztók hatástalanok, mert egy trópusi túrán az ízzadtsággal nagyon hamar lefolyik/elpárolog a szer.

Napozókrém és kalap, napszemüveg

A trópusi túrákon olyan magas az UV sugárzás, hogy annak nem szabad a bőrünket közvetlenül, napozókrém használata nélkül kitenni. A kalap sokszor azért sem elegendő, mert a víz vagy egy glecser jeges felülete visszaveri az UV sugarakat és így az arcbőr és különösen a szemünk még jobban ki van téve a káros hatásoknak. A napszemüveg viselése egyéni ízlés és igény kérdése, de pl. gleccseren egy egyzserű napszemüveg nem elegendő, gleccserszemüvegre van szükség, amely alulról és oldalról is kivédi a szórt UV sugarakat. A napszemüveg megválasztásakor egyébként sem szabad spórolni: csak a jó minőségű, az UV sugarakat valóban kivédő típust vegyünk, különben többet ártunk vele szemünknek, mint amit nyerünk azzal, hogy nem kell hunyorognunk.

Napló

Expedíciókon, önállóan szervezett kalandtúrákon szívből ajánlom mindenki figyelmébe a naplóírást. Nem csupán a frissen megélt élmények rögzítése a cél, melyeket nagy öröm évekkel később visszaolvasni, hanem olyan adatokat is felírok, amik egy későbbi alkalommal nagyon jól jöhetnek: szállások címe, elérhetősége, szolgáltatások ára, menetrendek, éttermek stb.

Utikönyv

Az önállóan szervezett túrák nélkülözhetetlen eszköze az aktuális adatokat tartalmazó utikönyv. A Lonely Planet nélkül sokkal többe kerültek volna az uatzásaim.

Oltások és megelőző védelem

A trópusi utazás során az ember szervezete számos olyan kórokozó támadásának van kitéve, amelyek nálunk nem élnek és nagyon súlyos betegségeket okoznak. Ezért szükséges védőoltásokkal védekezni. Egyes betegségekre azonban nem létezik hatékony védőoltás. Ilyen pl. a malária, ami ellen azonban védekezhetünk kinin tartalmú tabletták szedésével, ha rövid (max. 1-2 hónapos) utazásra megyünk. Budapesten a Szent László kórházban nyújtanak szaktanácsadást és adnak oltást.

EÜ felszerelés

Az elsősegély- és gyógyszerkészlet állhat csupán ragtapaszból és aszpirinből, de egy esőerdőexpedíció általában olyan helyzetekkel kell szembenézzen, amit a résztvevőknek maguknak kell megoldani orvosi segítség nélkül.
Ezért szükség van némi tájékozódásra, orvosi konzultációra is a felkészüléshez.

Bicska

Egy többfunkciós bicska nélkül el se tudok képzelni egy komolyabb utazást. Nem csupán az étkezéshez, de felszerelésünk megjavításához és számos más helyzetben is nélkülözhetetlen.

Varrókészlet, biztosítótű, spárga, ragasztószalag

Egy utazás során nem árt felkészülni olyan esetekre, amikor valami elszakad, elromlik. Különösen akkor jön jól az ilyen felszerelés, amikor pl. a trópusi esőerdőben távol vagyunk minden bolttól, amelyben hozzájuthatnánk a szükséges eszközökhöz.

Kulacs, víztisztító

Egyszerűbb utak során egy-egy flakon víz vagy üdítő is megteszi, különösen, ha ezt bármely boltban utánpótolhatjuk. Trekking túrák során azonban jobb a külső hőszigetelő burokkal ellátott kulacs. A lezárt flakonban vásárolt ivóvíz esetén figyeljünk az eredeti csomagolás érintetlenségére. Vigyázzunk, nehogy használt flakonba töltött helyi csapvizet vásároljunk, mert a helyi baktériumflóra a legjobb esetben is “idegen” a szervezetünk által megszokottól, és nemkívánt gyomor-bél tünetekhez vezet a forralatlan víz fogyasztása. Ha nem kapható gyárilag csomagolt ásványvíz vagy tisztított víz, akkor csakis forralt vizet fogyasszunk. A civilizációtól távol eső vidékekre vezetett expedicók esetén célszerű víztisztító tablettával kezelni az ivóvizet, amely a megadott hatóidő alatt elpusztítja a vízben található fertőző mikroorganizmusokat (pl. Micropur tabletta).

Evőeszköz, bögre, főzőtál, gázfőző és gázpalack

Ilyen eszközökre természetesen csak akkor van szükség, ha önellátó expedícióról van szó, de ilyenkor gondoskodni kell a szállítható élelmiszerekről is.

Nylon zacskók

Felszereléseink vízhatlanításának legegyszerűbb módja a nylonzacskóban való tárolás. A hatékony, helytakarékos csomagoláshoz feltöltés után, a zacskó szárát fogjuk össze, majd egyszerűen szívjuk ki belőle a levegőt és kössük csomóra. (Persze, a vákuumos nylonhegesztő készülék elegánsabb megoldás.)

Zseblámpa, fejlámpa

Dzsungeltúrára, sátras expedícióra nem is lehet elindulni hordozható világító eszköz nélkül. Ügyeljünk a vízhatlanságra. Környezetbarát megoldás az elem néküli, “felhúzható” zseblámpa. Kivitelét tekintve eltérő készülékek léteznek (földre állítható, felakasztható zseblámpák, reflektorok, fejlámpák). Az utazás előtt mérjük fel mire is van igazán szükségünk. A legpraktikusabb a ledes fejlámpa.

Elemek, akkumulátorok, töltők

Az utazás során minden elektromos eszközünk elem és akkumulátor-igényét mérjük fel. Mérlegeljük, hogy mit kell hazulról szállítanunk és mi az ami helyben is kapható. Lehetőség szerint csökkentsük a felhasznált elemek mennyiségét, mert ezek környezetszennyezők és a harmadik világban általában nem megoldott a szelektív gyűjtés. A töltők és konnektorok csatlakozása is problémás lehet, csak úgy mint a szolgáltatott áram feszültsége (110 V vagy 220 V). Ma már kaphatók univerzális adapterek, amelyek minden konnektorba illeszkednek. 110 Volttal működő eszközt azonban transzformátor nélkül ne csatlakoztassunk 220 V-os konnektorba, mert tönkremegy vagy akár le is éghet a készülék. Fordított esetben csak a töltési idő nő meg jelentősen, de a készülékeinknem nem esik baja.

Walkie-talkie

Különösen akkor hasznos a mobiltelefonhálózattól független eszköz, ha nincs térerő, vagy sokba kerül a telefonálás. Figyeljünk a hatótávolságra!

Gyufa, öngyújtó

Ha tüzet kell gyújtanunk (pl. főzéshez, melegedéshez) igen értékesnek bizonyulnak. Olyan kis helyet foglalnak el, hogy nem érdemes kihagyni a felszerelésből.

Ajándékok

A helybéli emberek és különösen a gyerekek nagyra értékelik az ajándékot és igen segítőkészek lesznek tőle. Sokszor egy egyszerű, eldobható golyóstoll vagy ceruza ajándékozásán múlik, hogy kapunk-e értékes segítséget vagy szállást egy távoli nemzeti parkban vagy nem.

Sátor, polifoam

Igény szerint beszerzendő kellékek, amelyekből óriási választék áll rendelkezésünkre a hazai sportboltokban.

Hálózsák, lepedők

A hálózsák megválasztása mindig a célterület szerint történjen. Ma már szinte minden hőmérsékletnek megfelelő termék rendelkezésre áll. A tiszta lepedők akkor ajánlottak, ha meleg, trópusi vidékre utazunk és/vagy a szállás tisztasága hagy némi kívánnivalót maga után.

Lábbeli, ruházat

Ki-ki saját igénye szerint válasszon magának a túrázáshoz, expedíciós munkához megfelelő szandált, cipőt, csízmát, lábszárvédőt stb. A ruházat szintúgy egyéni igényeknek megfelelően sokféle lehet. Három fontos szempontot tartsunk szem előtt: legyen strapabíró, légáteresztő (“lélegző”) és rétegekben kombinálható.

Tisztasági csomag

Ki-ki személyi szükségleteinek megfelelően állítsa össze. A harmadik világ országaiban ne számítsunk rá, hogy minden szálláson kapunk szappant, sampont és törülközőt, ezért ezek alapvető kellékek. A trópusi hőségben az izzadás miatt ajánlott a lábhintőpor.